fbpx Skip to content
Blog 2

Blog 2: Salone del Mobile 2022

DÉ FOCUS VAN SALONE?

Een maand geleden alweer, van 9-12 juni waren wij op Salone del Mobile 2022 in Milaan, de 60e editie, wat was het indrukwekkend om hier in persoon te zijn en alle inspiratie te kunnen opsnuiven.

Op onze insta hebben jullie de mooie interieurs al langs zien komen, daarom willen we in deze blog even tijd nemen voor de serieuze ondertoon van de beurs, Sustainability. Zoals Salone het noemt “a forest of design in the future of furniture”.

Hoe vooruitstrevend design is, werd ons maar al te duidelijk, leading companies kijken duidelijk naar de toekomst en de uitdagingen die dit met zich meebrengt, denk aan urgente zaken zoals herinrichting van de productie in een meer duurzaam en cirulair systeem, tot de steeds in snelheid toenemende socio-culturele veranderingen.

Wat een geweldig avontuur!

 

 

 

 

 

NIEUWE BOUWMATERIALEN

De urgentie vanwege klimaatverandering en het besef dat we zelf onderdeel van de natuur zijn. Overbevolking, de klimaatcrisis en de ongelijke financiële middelen tussen landen geven ons een schuldgevoel en maken wanhopig. De bewustwording dat als we de aarde redden, we onszelf ook redden zorgt voor nog meer urgentie. Dit levert niet alleen angst, maar ook daadkracht op. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar wat er wél al kan en hiermee te beginnen.

Dit was de boodschap van deze prachtige exhibition experience waarin de mens en natuur nader tot elkaar komen, specifieke circulaire producten, zoals nieuwe bouwmaterialen, werden geintroduceerd zodat we voor iedereen een dak boven het hoofd kunnen bouwen met minimale uitstoot.

Zo zagen we bouwmaterialen gemaakt van de wellicht bekende bamboo, kurk en hennep – maar ook mycelium, visschubben en zelfs overgebleven fruit dat wordt omgetoverd tot leer!

 

 

 

 

 

DUURZAME & MULTIFUNCTIONELE MEUBELS

De natuur is een ontzagwekkend element in onze leefomgeving. Dit zien we terug in de vormgeving in- en om het huis. Het interieur wordt robuuster, grilliger en daarmee extreem natuurlijk. Alle gebruikte vormen worden organisch, alsof de natuur zijn oerkracht om te overleven toont. Naast de gebruikte vormen zijn ook de materialen natuurlijk en milieubewust (marmer, klei, vlechtwerk) en gaan ze gepaard met een natuurlijk kleurgebruik (oranjerood tot zand) inclusief diepe, donkere tinten die de extreme kracht van de natuur aangeven.

Momenteel worden er veel nieuwe oplossingen gezocht om te komen tot minder milieubelastende materialen. Dit gebeurt zowel in de textielindustrie als in de harde materialen en vooral ook in de kunststofbranche. Hier zie je het recycling proces waarbij van plastic flessen de stof van deze stoel wordt gemaakt.

Veel besproken vernieuwingen gaan over het gebruik van algen voor bioplastic of textielverf, “next gen” dons / bont gemaakt van plantaardige vezels en gerecycled polyester. Gamechangers als je het ons vraagt!

 

 

 

 

VOLGENDE KEER

Dit was een kleine greep uit de vele inzichten, ik hoop genoeg inspiratie zodat je zelf research gaat doen naar wat er mogelijk is binnen jouw bereik!

Heb je een suggestie voor een onderwerp waar je graag meer inspiratie over krijgt, laat het ons weten en wie weet komt het in onze volgende blog in September.

Tot snel?

 

 

Bronnen: Salone Del Mobile 2022, INretail

Deel bericht

Meer berichten

Blog 3: Mode als inspiratie

MODE ALS INSPIRATIE DEZE INDIAN SUMMER Afgelopen September, zoals elk halfjaar, was er weer de Amsterdam Fashion Week, het evenement voor de modeliefhebber, waar gevestigde

Welkom bij ons eerste blog!

WOONTRENDS VAN NU Wij passen onze collecties regelmatig aan met nieuwe producten, nieuwe helden zoals wij ze noemen. Onze inspiratie daarvoor komt mede vanuit de

Winkelmand