fbpx Skip to content
banner colors 1

Blog 3: Mode als inspiratie

MODE ALS INSPIRATIE DEZE INDIAN SUMMER

Afgelopen September, zoals elk halfjaar, was er weer de Amsterdam Fashion Week, het evenement voor de modeliefhebber, waar gevestigde modeontwerpers maar ook nieuw talent hun werk laten zien.
Ik hoor je denken, maar dit is toch een interieur website en blog, dus waarom gaan we het over mode hebben?
Dat vertel ik je graag, want deze twee hebben meer met elkaar gemeen dan je wellicht denkt want zo zijn er tijdens AFW ook aanverwanten van de mode die in de spotlights worden gezet, denk aan design, beauty, kunst, grafisch ontwerp én interieur !

Mode loopt voor op interieur. Modeontwerpers volgen culturele en sociale ontwikkelingen. Wanneer we nu zachte en sensuele stoffen zien, zijn dat vaak over een paar seizoenen de inspiratie voor onze kussens voor op de bank. Ik geef je een voorbeeld: vorig jaar (nou, nu ook nog wel J)  zagen we op de catwalk dat er veel oversized vesten te zien zijn, dichtgeritste pakken en stoffen met een dempende werking om ons te beschermen tegen alle drukte om ons heen. Dit heeft zich later in het jaar vertaald naar een cocoon trend die we voor het interieur terug zien, zoals meubels met teddystof en hoogpolige tapijten, om een gevoel van veiligheid in onze omgeving te creëren.

Elke trend is een weerspiegeling van de tijdsgeest. Alle gebeurtenissen die plaatsvinden in de maatschappij genereren gezamenlijk een bepaald gevoel. Dit gevoel wordt door vrijdenkende creatievelingen en ontwerpers, die hier gevoeliger voor zijn dan ‘normale’ mensen, opgepikt, waarna zij hun interpretatie van dit gevoel doorvertalen in hun ontwerpen van allerlei producten – op het gebied van mode, interieur, architectuur, voeding, etc. – zijn diegenen die een trend in gang zetten (denk aan vrolijke kleuren in crisisjaren).

Social media, tijdschriften en televisie zijn bij uitstek de kanalen waarop verslag wordt gedaan van de ontwikkelingen in het modebeeld. Zij schrijven en vloggen over de trends die zich aandienen en maken deze trends zo beschikbaar voor het grote publiek. Zodra dan een eerste groep early adopters en influencers een bepaalde trend overneemt, bestaat er een grote kans dat anderen de trend ook oppakken. Zij zien dat een groep mensen de keuze maakt om een trend te adopteren en voelen onbewust de verleiding om zich daarbij aan te sluiten. Dat is een automatische neiging die we als mens hebben. Dat is in het kort waarom nu veel huizen een visgraatvloer hebben, in combinatie met stalen deuren met glas en een zwarte keuken, en waarom warme kleuren als beige en ‘greige’ de boventoon voeren in woonwinkels.

SEIZOENEN

De seizoenen spelen zowel in de mode- en interieurwereld een grote rol. Veel labels, designers en merken brengen een zomer-, herfst-, lente- en wintercollectie uit. Logisch aangezien we ons in de koude maanden anders kleden dan in de winter. Maar ook in ons interieur spelen de seizoenen een rol. We passen ons huis aan, aan het licht dat naar binnen valt, aan de warmte die we nodig hebben en aan onze behoeftes.

De wisselende seizoenen zijn een hele goede reden om een frisse wind door je interieur te laten waaien! Dit kan ook klein aangepakt worden. Denk bijvoorbeeld eens aan het wisselen van je kussenhoezen, een fris nieuw dekbedovertrek, andere bloemen of planten, of een mooie plaid over de bank.

En wat zijn dan de mode geïnspireerde trends van dit seizoen?

 

DE HERFST 2022 KLEUREN:

Kleuren Autoriteit Pantone heeft voor de New York Fashion

Week haar Fashion Color Trend Report voor herfst/winter

2022/23 uitgebracht (zie foto).

We lichten er even onze persoonlijke Top 3 kleuren uit, die we ook veel in de interieurtrends voor deze herfst / winter hebben terug gezien:

“Polar Night”: Hypnotiserend blauw dat je doet denken aan de diepblauwe avondlucht, geïnspireerd op de natuur en straalt kalmte en rust uit.

“Samoan Sun”: Een chique modekleur en ook een herfstige bruintint is het okergeel wat we zien. Zacht, klassiek, veelzijdig en daardoor bijna seizoenloos.

“Loden Frost”: Symbool van bloei, gebaseerd op fruit en bos, wat kalmeert en herstelt maar tegelijkertijd een coole vibe geeft door de link met de wildernis.

 

VOLGENDE KEER

We willen het misschien liever niet toegeven dat deze Indian Summer straks overgaat in strenger weer want laten we wel wezen, het is een prachtige zomer geweest en we mogen dankbaar zijn voor deze milde start van de herfst (al is dit klimaat technisch natuurlijk minder leuk maar goed dat is een ander onderwerp).

Neem je even een kijkje bij ons Tactility Herfstfestival? In onze shop zul je prachtige kussens zien in die Top 3 trendy herfst kleuren zodat jij direct jouw interieur hierop kunt afstemmen en met frisse moed de winter tegemoet gaat.

Heb je vragen of wil je graag een specifiek onderwerp belicht zien, mail ons dan!

  • Bronnen: AFW, VOGUE, PANTONE

Deel bericht

Meer berichten

Welkom bij ons eerste blog!

WOONTRENDS VAN NU Wij passen onze collecties regelmatig aan met nieuwe producten, nieuwe helden zoals wij ze noemen. Onze inspiratie daarvoor komt mede vanuit de

Winkelmand